Η μελάσα είναι ένα παχύρευστο σιρόπι που παρασκευάζεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Η ημερήσια συνιστώμενη δοσολογία της μελάσας είναι έως δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Αποτελεί ιδανική λύση για προσθήκη σε σάλτσες ντομάτας,
συνταγές με κιμά, όσπρια, γλυκά με βάση τα φρούτα, και μαρμελάδες.
Επιπλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με γιαούρτι, παγωτό,
χυμούς, καφέ ή τσάι αλλά και γενικά σε συνταγές μαγειρικής ή
ζαχαροπλαστικής που απαιτούν προσθήκη γλυκαντικών ουσιών.
Διατροφική αξία της μελάσας:
- Καλή πηγή υδατανθράκων, οπότε παρέχει στον οργανισμό μας άμεση ενέργεια.
- Έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και φυτικές
- Περιέχει μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως:
- Ασβέστιο
- Κάλιο
- Μαγνήσιο
- Μαγγάνιο
- Χαλκό
- Σίδηρο
- Φώσφορο
- Χρώμιο
- Κοβάλτιο
- Νάτριο
- Περιέχει βιταμίνες κυρίως του συμπλέγματος Β (νιασίνη, βιταμίνη Β6, θειαμίνη και ριβοφλαβίνη).
Η κατανάλωση μελάσας στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία:
- Συμβάλλει θετικά στην θεραπεία ατόμων που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, έχουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φεριττίνης.
- Βοηθάει στην μείωση των συμπτωμάτων που έχουν οι γυναίκες κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσης, της εμμηνόπαυσης .
- Θωρακίζει τον οργανισμό με ολικές πολυφαινόλες και με ισχυρά αντιοξειδωτικά.
- Συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και την θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
- Συμβάλλει στην ενίσχυση της σπαργής του δέρματος (ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος).
- Εξαιτίας της περιεκτικότητας της σε βιταμίνες και μέταλλα συμβάλλει
στην ανάπτυξη των οστών αλλά και την διατήρηση της οστικής πυκνότητας
των ενηλίκων.
- Τέλος συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και βοηθάει στην επούλωση δερματικών βλαβών.
Προφυλάξεις:
Γενικότερα η κατανάλωση της μελάσας στις επιτρεπόμενες
ποσότητες θεωρείται ασφαλής. Άτομα που έχουν αλλεργία στο ζαχαροκάλαμο πρέπει να
αποφεύγουν την κατανάλωση της (αυτούσια ή προϊόντα που την περιέχουν).
Επίσης άτομα που πάσχουν από διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης ή διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν μελάσα εφόσον συμβουλευτούν τον ιατρό και τον διαιτολόγο τους.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τις ανεκτίμητες
θρεπτικές ουσίες που περιέχει, δεν παύει να είναι μια γλυκαντική
ουσία, η οποία πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, στα πλαίσια μιας
ισορροπημένης διατροφής.
*Σας ενημερώνουμε ότι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται
στην ιστοσελίδα μας, είναι ενημερωτικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση
δεν αντικαθιστούν την ιατρική. Σε προβλήματα υγείας, να συμβουλεύεστε
πάντα τον ιατρό σας.