theme723
Το Ρύζι Basmati Γη του Νότου είναι ένα μακρύ λεπτόκοκκο ρύζι που καλλιεργείται παραδοσιακά κυρίως στην Ινδία και το Πακιστάν. Το ρύζι μπασμάτι έχει μια τυπική γεύση τύπου παντάν (φύλλο Pandanus amaryllifolius) που προκαλείται από την αρωματική ένωση 2-ακετυλο-1-πυρρολίνη. Οι σπόροι μπασμάτι περιέχουν περίπου 0.09 ppm αυτής της αρωματικής χημικής ένωσης φυσικά, ένα επίπεδο που είναι περίπου 12 φορές περισσότερο από τις ποικιλίες ρυζιού που δεν είναι μπασμάτι, δίνοντας στο μπασμάτι το διακριτικό άρωμα και τη γεύση του. Αυτό το φυσικό άρωμα βρίσκεται επίσης σε τυρί, φρούτα και άλλα δημητριακά. Είναι ένας αρωματικός παράγοντας εγκεκριμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και χρησιμοποιείται επίσης σε προϊόντα αρτοποιίας για το άρωμα.
Κατά το μαγείρεμα, το επίπεδο της 2-ακετυλο-1-πυρρολίνης μειώνεται. Το μούσκεμα του ρυζιού για 30 λεπτά πριν το μαγείρεμα επιτρέπει 20% μικρότερους χρόνους μαγειρέματος και διατηρεί περισσότερη από την 2-ακετυλο-1-πυρρολίνη.
Σύμφωνα με την Καναδική Ένωση Διαβήτη, τα ρύζια μπασμάτι, καστανό, άγριο, κοντό και μακρύκοκκο έχουν «μέσο» γλυκαιμικό δείκτη (μεταξύ 56 και 69) σε αντίθεση με το γιασεμί και το «στιγμιαίο» λευκό ρύζι με γλυκαιμικό δείκτη 89, καθιστώντας το έτσι πιο κατάλληλο για διαβητικούς σε σύγκριση με ορισμένα άλλα δημητριακά και προϊόντα από λευκό αλεύρι.